Monday, October 20, 2008

Ühisjärjehoidjad

Kõigepealt pean mainima, et seni ei ole ma ühisjärjehoidjaid kasutanud ja oli päris huvitav nendega tutvuda. Samas võttis see päris palju aega....
Valisin lisaks Delicious'ile Blinklist'i teenust. Blinklist tundus väga tore ja lihtne: esimesel leheküljel oli kõik toredasti ära seletatud ja näidatud, pilkupüüdev ahvidega illustratsioon, kuid mida rohkem edasi läksin, seda segasemaks läks. Kõigepealt taheti mulle pähe määrida kingitus 500$ väärtuses ja võttis tükk aega aega, et sellest keelduda. Siis sain alles keskkonda hakata kasutama. Kasutajaliides oli kuidagi imelik - graafilisi elemente ei kuvatud, nende asemel veatekst, üleüldse kohtasin seal paljude linkide puhul veateksti - ehk on keskkona arendamine veel pooleli.
Põhiprobleemiks osutus Blinklisti nuppu lisamine brauseri järjehoidjate ribale. Installeerisin isegi terve BlinkListi riba (lisaks Blink this site nupule). Proovisin siis lisada järjehoidjaid ja tundus, et kõik toimis, aga pärast järjehoidjate nimekrja vaadates ei olnud seal ühtegi järjehoidjat :-(. Proovisin uuesti sisse ja välja logida, brauserit taaskäivitada, aga ei midagi, kuskile olid need järjehoidjad kadunud.... Muuseas, kasutan Firefoxi brauserit ja tegin kõik nii, nagu oli BlinkListi kasutamisjuhendis kirjas. Ei õnnestunud ka Internet Exploresist järjehoidjaid sisse tuua, kuigi pakuti seda võimalust. Ühesõnaga ei saanud seda väga kasutama hakata, kuna pidevalt esines mingeid probleeme. Ainuke asi, mida sain seal teha, oli kõige populaarsemate järjehoidjate ja märksõnade vaatamine.

Hoopis teine asi oli Delicious. Seal kõik ilusti töötas ja keskkond on väga kasutajasõbralik, professionaalne ja lihtne. Avalehel on kohe näha populaarsemad märksõnad ja järjehoidjad - selleks ei pea sisse logima, nagu Blinklistis. Samas oli Blinklistis näha viimati lisatud järjehoidjaid, mida Delicious keskkonnas ei kuvata. Installeerisin järjehoidjalisamise nupud oma brauseri ribale ja lisasin mõned järjehoidjad - kõik ilusti töötas esimesel katsel :-). Õnnestus ka importida oma järjehoidjad Internet Exploreri brauserist. Deliciousi võimalused on päris suured ja ma ei hakkanud kõiki neid proovima, kuna hetkel puudub selleks vajadus.
Igatahes jään antud teenust kasutama ka edaspidi, sest järjehoidjaid on mul eriarvutites ja ka eribrauserites tõepoolest palju ja tahaks neid kuidagi koondada. Nüüd on isegi kahju, et ma varem selliseid asju ei ole kasutanud. Kindlasti soovitan seda ka oma üliõpilastele, kolleegid on juba sellel alal pädevad, kuna ühisjärjehoidjate kasutamine kuulub ka meie eriala õppekava ainete sisu hulka.

No comments: